Tandvleesproblemen
De gezondheid van het tandvlees is ontzettend belangrijk. Samen met het kaakbot vormt tandvlees het fundament van tanden en kiezen. Heeft u last van tandvleesproblemen, zoals:
- bloedend en gevoelig tandvlees?
- En ziet uw tandvlees er rood en gezwollen uit?
Dan is de kans groot dat u last heeft van een tandvleesontsteking (ook wel gingivitis genaamd). Wanneer deze ontstekingen ernstige vormen aannemen, spreekt men van parodontitis. In dat geval laat het tandvlees los van tanden en kiezen en wordt het kaakbot aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar.
Behandeling van tandvleesproblemen
De oorzaak van gingivitis en parodontitis ligt in het aanwezig zijn van biofilm, tandplak en tandsteen en dit dient verwijderd te worden. De behandeling hiervan zal meer tijd in beslag nemen en gaan volgens een vast protocol:
Eerste afspraak
(mondonderzoek d.m.v. parodontiumstatus, deze status geeft informatie in welke mate uw tandvlees ontstoken is, het opstellen en bespreken van het behandelplan, en mogelijk starten van de behandeling).
Initiële behandeling
(professionele gebitsreinigingen, reinigen “van de pockets” zowel boven als onder het tandvlees).
Herbeoordeling
(ongeveer 3 a 4 maanden na de initiële fase beoordelen van de nieuwe situatie en indien nodig aanpassen van het behandelplan)
Nazorg
Om de ontstane gezonde mondsituatie in stand te houden of te verbeteren is het nodig om regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist te brengen.
Onderhoudsbehandeling
Afhankelijk van de situatie wordt er een afspraak gemaakt per 3, 4, 5 of 6 maanden. Onderhoudsbehandelingen zijn per patiënt en per situatie afhankelijk. Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a.
- leeftijd;
- algemene gezondheid;
- motivatie en inbreng:
- hoeveelheid tandsteen;
- ernst van de ontsteking;
- en regelmaat van nazorgbehandeling.
Met de onderhoudsbehandeling zorgen wij dat het tandvlees bijgehouden wordt, en dat uw mond “ontstekingsvrij” blijft. Alle zwakke plekken, die bij de herbeoordeling besproken zijn, worden extra behandeld. Bij hevige tandvleesproblemen kan de mondhygiëniste besluiten een bacteriologisch onderzoek (kweek) af te nemen. Dit onderzoek heeft als doel om inzichtelijk te maken welke bacteriën onder het tandvlees aanwezig zijn, zodat op grond van een zorgvuldige diagnose een gerichte behandeling kan worden ingezet. Eventueel met ondersteuning van een antibioticum.
Het was in het begin geen feestje hier, maar nu voelt mijn tandvlees echt weer gezond.