Veelgestelde vragen
  1. Home
  2.  » 
  3. Over ons
  4.  » Veelgestelde vragen
Wanneer gaat u naar een mondhygiënist?

Vanzelfsprekend kunt u naar de mondhygiënist wanneer u wilt voorkomen dat uw tandvlees problemen krijgt. Als de volgende situaties zich voor gaan doen, is een bezoek ook aan te raden:

  • Wanneer uw tandvlees bloedt tijdens het poetsen
  • Wanneer uw tandvlees rood is of zich terug gaat trekken
  • Bij een slechte adem of een vieze smaak in uw mond
  • Indien er sprake is van diabetes of hartproblemen
  • Wanneer u problemen heeft uw mond zelf te verzorgen of advies wilt over poetsen (handmatig of elektrisch) en hulpmiddelen
  • Tijdens de zwangerschap
  • Wanneer u een beugeldrager bent
Kan ik bij jullie praktijk terecht wanneer ik ook bij mijn huidige tandarts blijf ingeschreven?

Ja zeker, dan kan heel goed. Dit biedt u het grote voordeel van functiescheiding. De preventieve behandeling wordt uitgevoerd door een specialist, de erkend mondhygiënist. Eventuele gebitsproblemen worden behandeld door de tandarts. Zo heeft u op ieder gebied de best denkbare zorgverlener tot uw beschikking. U kunt ook zonder verwijzing van uw tandarts bij ons terecht

Wat is het verschil tussen een (preventie)assistente bij de tandarts en een erkend mondhygiëniste?

Een preventie-assistente heeft vaak een verkorte cursus gevolgd en kan uitsluitend onder regie van de tandarts en met toestemming van de patiënt beperkt behandelingen uitvoeren. De preventie-assistente wordt door de wet BIG niet erkend. Iedereen kan zich preventie-assistent noemen.

De mondhygiëniste heeft een volwaardige 4 jarige HBO-studie afgerond. De mondhygiëniste wordt door de wet erkend en heeft een zelfstandige behandelbevoegdheid. De mondhygiëniste is gedurende de uitvoerige studie volledig vertrouwd geraakt met het behandelen van patiënten en kent de achtergronden van problemen in de mond. De mondhygiëniste zal (beginnende) problemen vroegtijdig signaleren, en zo nodig een behandelplan voorleggen. De mondhygiëniste is daarom de preventie specialist. Wij adviseren u altijd het Kwaliteits Register Mondhygienisten te raadplegen, zodat u zeker weet dat u wordt behandeld door een echte mondhygiëniste die de kwaliteitstoetsing heeft doorstaan. Controleer hier het register Kwaliteitsregister Mondhygiënisten: Kwaliteits Register Mondhygienisten

Voor de eerste keer een afspraak maken?

Bij het eerste bezoek vragen wij naar uw gezondheid. Niet omdat we nieuwsgierig zijn, maar om de interactie van uw ziekte en mondgezondheid vast te leggen. Soms zijn er vanuit ons voorzorgmaatregelen nodig om de behandeling veilig te laten verlopen. Download hier de gezondheidsvragenlijst. Wilt u deze naar waarheid invullen en ondertekenen en meebrengen, wij scannen deze lijst na uw eerste bezoek in uw dossier.

Na de kennismaking volgt een uitgebreid mondonderzoek. Aan de hand van dit onderzoek bespreken we wat voor u de mogelijkheden van behandelingen zijn. Na afloop plannen we vervolgafspraken in en krijgt u van ons per e-mail of per post een begroting met een overzicht van de te verwachten kosten. Gelieve deze ondertekend mee te brengen bij het bezoek aan de praktijk!

Wij raden u aan om vooraf bij uw verzekering te informeren naar de vergoeding van de behandelkosten. De diverse verzekeraars hanteren namelijk uiteenlopende vergoedingen, sterk afhankelijk van de gekozen verzekeringsvorm. Wij gaan ervan uit dat u op de hoogte bent van de vergoedingen die uw zorgverzekeraar ten behoeve van de parodontologie biedt in de polis die u heeft afgesloten.

Wij brengen uw tandarts op de hoogte van uw bezoek aan ons. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, wilt u dit dan kenbaar maken bij ons.

Bent u niet tevreden over uw behandeling?
U staat bij ons  op de eerste plaats  en wij spannen ons maximaal in om u tevreden te laten zijn over uw bezoek en uw behandeling. Toch kunnen zich onverhoopt situaties voordoen waarover u niet tevreden bent of zelfs een klacht in wilt dienen.
Wij vernemen dat natuurlijk graag in de eerste plaats zelf van u (telefonisch, mondeling of via info@siebersenhazenberg.com), zodat we samen kunnen zoeken naar een oplossing.
 
Wanneer wij samen geen oplossing kunnen vinden, dan verwijzen wij u naar de beroepsvereniging mondhygiënisten NVM waar wij bij aangesloten zijn. Meer informatie hierover vindt u op https://www.mondhygienisten.nl/klacht-over-je-mondhygienist/